Keď vínu dáva chuť sopka
Ochutnali ste už niekedy víno spod sopky? Že či máte zájsť niekam pod Etnu do Talianska? Nemusíte. Originálne prostredie pre jedinečné vína máme priamo v našich Štiavnických vrchoch. Pridáme ešte spojenie so svetovou raritou - skalnými obydliami a ... a môžeme podávať originálne víno z remeselného vinárstva v Brhlovciach.
Miesto kontrastov, miesto magické. Tak hovorí o vinohradoch na južných svahoch Štiavnických vrchov Ján Záborský, zakladateľ remeselného vinárstva Pivnica Brhlovce.
Ako Záborský spomína vinič tu zapúšťa svoje korene hlboko do sopečného podložia, ktoré zanechala sopka Sitno. "Po geologickej a biologickej stránke sa u nás končí horúca, južná časť Európy a začína sa tá chladná, severná časť. Je to magické miesto, kde sa stretávajú dva klimatické svety. Žijeme na hrane, v krajine kontrastov."
Tunajšie teplé letá na Štiavnických vrchoch oceňujú najmä odrody červených viničov ako Frankovka Modrá alebo Pinot Noir.
Obydlia vytesané do sopečnej skaly nájdete len v slovenských Brhlovciach a obdivujú ich tak celý svet. Svoj obdiv však "vyjadrili" aj chuťové bunky. A nielen naše, ale aj tie v Kanade, USA, Británii či "mekke" milovníkov vína - Francúzsku. Aj do týchto krajín distribuuje víno Pivnica Brhlovce. Podstatou remeselného vinárstva je podľa Záborského zručnosť a skúsenosť.
"Remeselné víno je opak modernej a chladnej priemyselnej produkcie. U nás vo vinárstve víno dorábame výhradne tradičným remeselným spôsobom bez použitia priemyselných prípravkov. Remeselné víno je výsledok zručnosti a skúseností vinára, a preto je podľa nás súčasťou kultúrneho dedičstvo Slovenska. Zanechali ho tu naši predkovia. Našou úlohou a poslaním je túto tradíciu udržať za každú cenu pri živote a odovzdať ju ďalším generáciám."
Dôraz dáva Záborský na synergický efekt spolupráce ľudí. Víno je výsledkom spoločného úsilia, každého jedného, ktorý sa jeho výrobe podieľa. Od tých napríklad, ktorí oberajú vinič, fľaškujú víno či balia do krabíc na distribúciu. Vrátane tých, ktorí vyrábajú etikety, riešia "papiere," či samozrejme tých, ktorí víno degustujú. "Záleží na každom jednom, bez ľudí by naše víno nevzniklo. Naše motto je: 'Sila komunity. Zdravý región. Zdravý ekosystém. Zdravý sociálny systém. Zdravé medziľudské vzťahy'."
Ďalším významným slovom, ktoré charakterizuje Pivnicu Brhlovce je priateľstvo. Vzniká na základe záujmu o víno zo strany obchodných partnerov, a tento záujem je zároveň tou najkrajšou spätnou väzbou. Jednou z takých je pre Záborského i tá z Českej republiky: "Veľká pocta je pre mňa, že môžem pracovať s ľuďmi združených okolo Wine Baru VELTLIN, Autentista a Festivalu Praha Pije víno. Niekedy máme to šťastie, že stretneme v živote tých správnych ľudí. Mne sa tak stalo v Prahe, kde som stretol Standu Soukupa, Bogdana Trojaka a Kristínu Moravcovú. Oni sú pre mňa mimoriadne potešujúca spätná väzba."
Záborský dostal lásku k viniču a vinárstvu takpovediac do vienka. Bolo súčasťou jeho rodinného života od malička. Jeho duša, vyštudovaného fotografa hľadí však aj na túto prácu "cez objektív" umenia. Podľa jeho vlastných slov: "Víno vnímam ako formu umeleckej tvorby. Je skôr prejavom emócie, než dokonalého technologického postupu podľa presne dodaného návodu."